Двигатели за автомобили

Всеки един шофьор трябва добре да познава колата си, за да разбере дали работи добре или има някаква неизправност. Това твърдение важи с пълна сила и за двигателя. Знаете израза „мърка като коте“, който означава, че двигателят ви работи много добре и нямате никакви проблеми с него.

Ако сте на ясно с частите в колата си, тогава много лесно ще можете да разберете по-рано всяка неизправност и ще знаете къде е повредата, което пък от своя страна ще ви спести доста нерви и средства по сервизи и специалисти. Тогава сами можете да решите проблема, а ако не можете сами да отстраните повредата поне ще знаете каква точно е и дали ви е нужен спешен ремонт.

Както знаем, задвижването на всяка кола става от двигател с вътрешно горене, било на дизел, бензин или друг вид гориво. Принципът на работа е, че в горивната камера се засмуква въздух и гориво, които се компресират и възпламеняват от искра. Така буталото в цилиндъра се изтласква и започва да работи, което задвижва автомобила.

Различното при видовете двигатели са най-вече броя на цилиндрите, като трябва да знаете, че всеки един цилиндър има отделна горивна камера. От броя на цилиндрите се определя и мощността на колата, но това съвсем не е единственото, което прави колата ви по-мощна. Тук от значение са и дали е турбо компресор, вида на впръскване на горивната смес и други. Механизмът е една сложна система, която като финал се насочва към ауспуха.

Важно е да сте на ясно, че ако в двигателя няма достатъчно масло, то животът му няма да е дълъг, защото няма какво да премахва на триенето. В картера също трябва да има определено количество масло, за да може да смазва цилиндрите, коляновия вал и буталата. Това важи и за скоростната кутия и спирачките, както и цялото кормилно управление, за да не стават проблеми.